اظهارنامه ارزش افزوده از مهم ترین مستندات هر واحد تجاری در هر دوره مالیاتی است. برای ارسال اظهارنامه ارزش افزوده علاوه بر اینکه باید توجه شود که در موعد قانونی اش ابراز شود، توجه به نحوه محاسبه و تکمیل آن نیز بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل در این نوشتار می خواهیم بصورت جامع با نحوه تکمیل و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده آشنا شویم.
در وهله اول وارد سایت www.evat.ir شوید. سپس نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد نمایید و روی گزینه ورود به سامانه کلیک کنید.

در صفحه جدید که باز می شود در منوی سمت راست و در بخش مشاهده و ثبت اطلاعات اظهارنامه، با توجه به نوع فعالیت خود یکی از موارد را انتخاب نمایید. عموما در این قسمت اظهارنامه عمومی انتخاب می شود. ( بشرطی که اظهارنامه ارزش افزوده مربوط به معاملات خانیات و سوخت و … نباشد.)

در فرم بعدی سال عملکرد و شماره دوره و سرمایه ثبت شده را وارد کنید و روی گزینه ورود کلیک کنید.

در قسمت بالای فرم اطلاعات مربوط به تاریخ شروع و پایان دوره مالیاتی مورد نظر در بخش اطلاعات هویتی، اطلاعات ثبتی شرکت نظیر آدرس، کد پستی، شماره ثبت و کد اقتصادی و… نمایش داده می شود. این اطلاعات در این قسمت قابل تغییر نیستند و در صورت نادرست بودن آن باید در قسمت ثبت نام الکترونیکی مالیاتی نسبت به تغییر اطلاعات خود اقدام نمایید. همچنین در این قسمت برای اشخاص حقوق حتما باید شناسه ملی درج شده باشد تا قادر به تایید و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده باشید.

بخش محاسبه و ابراز مبالغ خرید و فروش شامل جداول 1 تا 3 است که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
اطلاعات مربوط به فروش و صادرات کالا و خدمات
دو ردیف اول این جدول مربوط به اطلاعات فروش داخلی و ردیف سوم مربوط به اطلاعات واردات است. در ردیف اول مبلغ فروش کالاهای مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده را وارد نمایید. در مقابل آن مبالغ مالیات و عوارض ارزش افزوده ( که طبق آخرین قانون تا سال 1399 به ترتیب 6 و 3 درصد هستند) را وارد نمایید. توجه کنید پس از وارد کردن مبلغ فروش ، اعداد مالیات و عوارض بصورت اتوماتیک در سامانه درج می شود.
در ردیف دوم مبلغ فروش کالای معاف از مالیات و عوارض ارزش افزوده را وارد کنید. بدیهی است که فیلد های مالیات و عوارض در این ردیف و ردبف واردات غیر فعال باشند. برای اطلاع از فهرست کالاهای معاف از ارزش افزوده از لینک کالاها و خدمات معاف از ارزش افزوده نیز می توانید استفاده کنید.

اطلاعات مربوط به خرید و واردات کالا و خدمات
در قیمت اول این جدول مبلغ خرید کالاهای مشمول ارزش افزوده را وارد کنید تا بضورت خودکار مبلغ مالیات و عوارض آن در شود. ( توجه کنید به علت روند کردن و … می توانید مبالغ مالیات و عوارض را بصورت دستی تغییر دهید.) در سه ردیف بعدی نیز به ترتیب مبلغ خرید های داخلی معاف، واردات مشمول و و واردات معاف از مالیات و عوارض بر ارزش افزوده را وارد کنید.

توجه کنید که بر خلاف اطلاعات مربوط به صادرات، ممکن است واردات کالای شما مشمول مالیات و عوارض و ارزش باشد. به همین خاطر در جدول خرید، واردات مشمول و غیر مشمول (معاف) بصورت جداگانه باید اظهار گردد.
محاسبه مانده مالیات و عوارض پرداختی قابل کسر و استرداد
در ردیف اول این جدول اطلاعات مالیات و عوارض پرداختی که در جدول دوم وارد نمودید فراخوانی می شود. در ردیف دوم چنانچه مالیات و عوارض غیر قابل استرداد داشته باشید وارد می نمایید. این مبلغ شامل مجموعه هایی می شود که که خریدهای مشمول ارزش افزوده انجام می دهند اما فروش کالاهایشان معاف می باشد. در این صورت مالیات پرداختی زمان خرید آنها اعتبار محسوب نمی شود و قابل استرداد نمی باشد و از مبلغ مالیات دریافتی فروش نیز نمی تواند کسر شود.

در آخرین فیلدهای جدول مابه التفاوت اعداد ردیف اول و دوم بصورت خودکار درج می شود. در واقع در این قسمت خالص مبلغ مالیات و عوارضی که از مالیات و عوارض فروش کسر می شود و یا از اداره امور مالیاتی قابل استرداد می باشد محاسبه و نمایش داده می شود.
محاسبه مانده مالیات و عوارض
در این بخش اظهارنامه ارزش افزوده مبالغ مالیات و عوارض خرید و فروش با هم تهاتر می شوند و مبلغ بدهکاری یا بستانکاری از سازمان امور مالیاتی تا پایان فصل مورد نظر مشخص می شود. در ردیف 1 مبلغ مالیات و عوارض دریافت شده بابت فروش کالا و خدمات بصورت خودکار از جدول 1 فراخوانی می شود. در فیلد های پایینی مبالغ قابل استرداد یا قابل کسر از مالیات فروش از جدول 3 فراخوانی می شود.

چنانچه در دوره مالیاتی (فصل) قبل بستانکاری یا اعتبار مالیاتی در ارزش افزوده خود داشته باشید در ردیف 3 جدول نمایش داده می شود. چنانچه در فصل جاری مبلغ مالیات و عوارض خرید شما از مبلغ مالیات و عوارض فروشتان بیشتر باشد، پس این فصل نیز می توانید اعتبار مالیاتی داشته باشید و با اعتبار فصل قبل جمع خواهد شد.
تصمیم در مورد اضافه پرداختی مالیاتی
چنانچه مانده جدول محاسبه مالیات و عوارض که در مرحله قبل توضیح داده شد، منفی شده باشد (یعنی بستانکار شده باشید)،در قسمت انتهایی اظهارنامه ارزش افزوده دو حق انتخاب خواهید داشت.
- درخواست انتقال اضافه پرداختی به دوره بعدی عملکرد مودی: در این شرایط مبلغ بستانکاری بدست آمده در دوره مالیاتی بعدی از مبلغ مالیات و عوارضی که باید پرداخت شود کسر خواهد شد و در واقع بستانکاری این فصل در فصل بعدی موثر خواهد بود و از مبغ مالیات و عوارض ارزش افزوده فصل بعد کم می شود.
- درخواست استرداد اضافه پرداختی به مودی: چنانچه نخواهید این مبلغ بستانکاری (اعتبار مالیاتی) به دوره بعدی منتقل شود تیک این گزینه را فعال می کنید و مراحل قانونی اعم از ارائه درخواست کتبی به سازمان امور مالیاتی ظرف مدت 15 روز از تاریخ اظهارنامه و … را باید طی نمایید تا مبلغ اضافه پرداختی به شما مسترد شود.

پس از وارد کردن اطلاعات طبق مواردی که آموزش داده شد در پایان تیک صحت اطلاعات درج شده را وارد می نمایی. سپس نام ونام خانوادگی تایید کننده را تایپ نمود و روی گزینه تایید و مرحله بعد کلیک می کنید. در ادامه نسخه چاپی اظهارنامه در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
در مرحله آخر و بعد از تایید نهایی اظهارنامه ارزش افزوده می توانید قبوض مالیات و عوارض را بصورت الکترونیکی دریافت نموده از نسبت به پرداخت مبلغ بدهی فصل جاری خود اقدام نمایید. امیدواریم این نوشتار مورد توجه شما کاربران گرامی قرار گرفته باشد.
در بحث این مقاله شرکت کنید!
عالی بود
سلام از سایت شما بازدید کردم. سایت بسیار جالبی دارید. لطف میکنید اگر از سایت های من هم دیدن نمایید و نظرتان را برای بهتر شدن سایتام بگویید
عالی بود
لیدی مد کالا
https://www.ladymodkala.ir
رابوکالا
https://www.rabokala.ir
خانه چین
https://www.khanecheen.ir
گیمینگ تولز
https://www.gamingtools.ir
سلام واقعا ممنون عالی