- چگونه باید گزارش ترازنامه را در نرم افزار سپیدار تهیه کنیم؟
- علت بالانس نبودن ترازنامه در سپیدار چیست؟
- آیا ترازنامه سپیدار برای ورود در سامانه اظهارنامه نیاز به تغییر دارد؟
- صورت سود و زیان در نرم افزار سپیدار
- چرا در صورت سود وزیان بهای تمام شده کالا فروش رفته صفر است؟
- چرا مبلغ هزینه ها و درآمدها در صورت سود و زیان صحیح نیست؟
- مبلغ مالیات در صورت سود و زیان چطور باید ثبت شود؟
ترازنامه و صورت سود و زیان از مهم ترین صورتهای مالی ذکر شده در استاندارد یک حسابداری بین المللی هستند. همواره تهیه و تحلیل این دو صورت مالی مشکلاتی زیادی برای حسابداران به همراه داشته است. از مهم ترین ویژگی های یک سیستم مالی این است که با توجه به عملیات ثبت شده طی دوره، اطلاعات و خروجی های مناسب را در اختیار کاربر قرار دهد.
نرم افزار سپیدار همکاران سیستم با دارا بودن این قابلیت (تهیه ترازنامه و صورت سود و زیان) بخش زیادی از مسیر ارائه و اظهار صورتهای مالی را هموار کرده است. در این نوشتار قصد داریم تا شما را با پیش نیازهایی که لازم است قبل از تهیه این گزارشات رعایت کنید تا مشکلی در این خروجی ها وجود نداشته باشد آشنا کنیم.
چگونه باید گزارش ترازنامه را در نرم افزار سپیدار تهیه کنیم؟
برای مشاهده و استفاده از گزارش ترازنامه وارد منوی شرکت شوید و از بخش فهرست، گزارش ساز را انتخاب کنید.

در فرمی که باز می شود + کنار حسابداری را انتخاب کنید تا گزارش های ماژول حسابداری سیستم سپیدار به شما نمایش داده شود.

روی گزینه ترازنامه دبل کلیک کنید. در فرمی که باز می شود و در قسمت تا تاریخ، آخرین روز سال مالی خود را وارد کنید. سپس گزینه تایید را انتخاب نمایید.

در این مرحله ترازنامه در قالب مورد تایید اداره دارایی به شما نمایش داده می شود. می توانید با استفاده از گزینه “ذخیره” در بالای فرم این گزارش را در قالب های pdf و excel و فایل تصویری و … ذخیره نمایید.

علت بالانس نبودن ترازنامه در سپیدار چیست؟
یکی از متداول ترین مشکلاتی که ممکن است برای کاربران نرم افزار سپیدار اتفاق بیفتد، بالانس نبود ترازنامه است. یعنی جمع مبلغ در سمت راست و چپ ترازنامه ( دارایی های در مقابل بدهی و حقوق صاحبان سهام) برابر نباشد. این مشکل ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
- نبستن حسابهای سود و زیانی: در صورتی که حسابهای سود و زیانی را نبسته باشید، قاعدتا مانده آن به حساب ترازنامه ای منظور نخواهد شد. بدیهی است در این شرایط مبالغ بخش حقوق صاحبان سهام واقعی و صحیح نخواهد بود.
- وجود حساب های بدون سرفصل در کدینگ حسابها: چنانچه حساب معینی تعریف کرده باشید و در تعریف آن حساب، سرفصلش را تعیین نکرده باشید مانده این معین در سرفصلهای ترازنامه اثری نخواهد داشت. در واقع مانده این معین به ترازنامه شما منتقل نشده است.
- ثبت اشتباه در اسناد انتظامی: ممکن است سندی ثبت کرده باشید که یک طرف آن ترازنامه ای و طرف مقابل را انتظامی انتخاب کرده باشید. در این شرایط نیز شما ترازنامه درستی نخواهید داشت.
آیا ترازنامه سپیدار برای ورود در سامانه اظهارنامه نیاز به تغییر دارد؟
در صورتی که شما پیش نیازهای نرم افزار را تعریف کرده باشید و طی سال مالی، ثبت سندها و عملیات طبق اصول انجام شده باشد، نیازی به ویرایش اطلاعات ترازنامه نخواهد بود. چرا که تمامی سرفصلهای نرم افزار سپیدار همکاران سیستم بر طبق بخشنامه های سازمان امور مالیاتی و مطابق استانداردهای حسابداری شماره یک تدوین شده است.
بنابراین چنانچه روال ثبت اسناد را بدرستی انجام داده باشید. بستن حسابهای سود وزیانی را بدرستی پیش برده باشید و اشتباه در تعریف کدینگ حسابها نداشته باشید، می توانید از اطلاعات موجود در ترازنامه نرم افزار اطمینان صد در صدی داشته باشید و به آن استناد کنید.
صورت سود و زیان در نرم افزار سپیدار
برای تهیه گزارش سود و زیان وارد منوی شرکت شوید و از بخش فهرست، گزارش ساز را انتخاب کنید. در این قسمت + کنار حسابداری را وارد کنید و روی گزارش سود و زیان دبل کلیک کنید.

سپس بازه تاریخی که میخواهید صورت سود و زیان را در آن بازه داشته باشید وارد کنید و روی گزینه تایید کلیک نمایید.

در این مرحله صورت سود و زیان شما طبق سرفصل های مورد تایید اداره امور مالیاتی در اختیارتان قرار می گیرد که با استفاده از آیتم “ذخیره” در بالای فرم می توانید فرمتهای pdf و excel و …. را نیز تهیه کنید. در تصویر زیر یک نمونه از صورت سود و زیان نرم افزار را مشاهده می کنید. در ادامه به برخی سوالات متداول در زمینه مشکلات صورت سود و زیان می پردازیم.

چرا در صورت سود وزیان بهای تمام شده کالا فروش رفته صفر است؟
این مشکل متداول ترین موضوعی است که کاربران با آن مواجه هستند. برای حل این موضوع باید از ماژول تامین کنندگان و انبار و قسمت قیمت گذاری اسناد انبار، بهای تمام شده را محاسبه نمایید. اما این مرحله پایان کار نیست…
در ادامه باید برای تمامی فرم های ماژول انبار که قیمت گذاری اسناد انبار شده اند، صدور سند حسابداری انجام دهید. چرا که این سرفصل ها در صورت سود و زیان از مانده حسابهای تعریف شده در سیستم منشا می گیرد و در صورتی که این دو مرحله را انجام ندهید مبلغ بهای تمام شده کالای فروش رفته شما صفر خواهد بود.
چرا مبلغ هزینه ها و درآمدها در صورت سود و زیان صحیح نیست؟
این موضوع می تواند دو دلیل اصلی داشته باشد. اول اینکه ثبت سندها بدرستی انجام نشده باشد. یعنی زمان صدور سند حسابداری معینهای اشتباه انتخاب شده باشند و در جای دیگری از گزارش خود را نشان دهند و در قسمت مدنظرمان در صورت سود وزیان نیایند. دوم اینکه ممکن است زمان تعریف کدینگ حسابهای حسابداری سرفصل این هزینه بدرستی انتخاب نشده باشد. بطور مثال ممکن است هزینه حقوق و دستمزد را در سرفصل هزینه های مالی تعریف کرده باشید. بدیهی است در این شرایط نباید انتظار داشته باشید صورت سود وزیان اطلاعات درستی در اختیار شما قرار دهد.
مبلغ مالیات در صورت سود و زیان چطور باید ثبت شود؟
نکته قابل توجه این است که به علت اینکه شرکتهای مختلف طبق قانون شرایط منحصر به فردی برای نرخ مالیات بر عملکردشان دارند (معافیتها، بخشودگی ها و …)، بنابراین مبلغ مالیات بر عملکرد باید بصورت دستی توسط کاربر محاسبه شود و در سند حسابداری شناسایی و ثبت شود. بنابراین برای ثبت مبلغ مالیات بر عملکرد باید در ماژول حسابداری یک سند دستی صادر نمایید تا در صورت سود و زیان نمایش داده شود و در محاسبه سود خالص تاثیر بگذارد.
در این مقاله سعی کردیم که شما کاربران گرامی را با دو گزارش بسیار مهم کاربردی در نرم افزار سپیدار همکاران سیستم آشنا کنیم. یکی دیگر از مسائل بسیار مهم در حوزه حسابداری مالیاتی نحوه تحریر دفاتر قانونی است که برای مشاهده آموزش تصویری آن می توانید از لینک تحریر دفاتر قانونی استفاده نمایید.
در بحث این مقاله شرکت کنید!
با تشکر از سایت خوبتون محتوا بسیار عالی و کامل بود
ممنونم
خداقوت
باسلام . من برای ترلز گرفتن مراحل رو میرم اما روی تراز نامه دبل کلیک میکنم هیچی نمیاد . دلیلش؟
با سلام
به دو دلیل این مشکل پیش می آید:
1- سرفصل حسابهای معین شما در کدینگ تعیین نشدند.
2- سند اختتامیه را بصورت دستی صادر کردید و توسط سیستم ثبت نشده است.
سلام من سند مالیات عملکرد رو دستی صادر میکنم ولی باز تو گزارش صورت سود وزیان نمیشینه علتش چیه ؟
سلام و درود
باید وارد قسمت تعریف معین ها شوید و در اون قسمت سرفصل حساب معین رو انتخاب کنید تا در صورت سود وزیان نشان داده شوند.
عالی بود ممنون
سلام
سوال اول اینکه در سپیدار روش نگهداری موجودی کالا چه روشی است ؟ دوم اینکه در مبلغ سود ناویژه در گزارش سود و زیان آیا فقط برای تعداد کالای فروش رفته هست ؟که اگر هست اگر ما هر ماه گزارش گیری کنیم وقتی در تنظیم لیست حقوق حقوق یک ماه و سربار یک ماه را در قسمت هزینه ها یخ سند دستی میزنیم این هزینه ها به تعداد کل تولید یک ماه هست در حالی که شاید بخشی از تولید ماهانه به فروش رود که در این صورت سود ناویژه به مبلغ تعداد فروش ماهانه و هزینه دستمزد و سربار به اندازه تعداد کل ماهانه است که در این صورت سود خالص کمتر نشان داده میشود سوال اینکه چکار کنیم که در گزارش گیری سود ناویژه هم به تعداد کل تولید شود ویا راه حل چیست ممنون
با سلام
برای کسب اطلاعات در این خصوص با تیم فنی به شماره 91004442-021 تماس بگیرید.
با سلام ودرود
ممنون از مطلب خوبتون .
در صورت نداشتن ماژول تامین کنندگان وانبار این امکان وجود ندارد که ب.ت .کالای فروش رفته رو صفر نشون نده؟
با سپاس
سلام و ارادت
چنانچه سند حسابداری بهای تمام شده کالای فروش رفته را در سیستم ثبت نکرده باشید، باز هم مبلغ این سرفصل شما در صورت سود وزیان صفر خواهد بود.