امنیت اطلاعات از مهم ترین رکن های یک نرم افزار حسابداری است؛ بنحوی که در صورت آسیب دیدن دیتا امکان بازیابی آنها کار بسیار دشواری ( نزدیک به غیرقابل انجام) خواهد بود. لذا باید بستری فراهم شود تا کاربر در بازه های زمانی مشخصی (ساعتی، روزانه و هفتگی و…) نسخه ای از اطلاعات خود را در سیستم ذخیره نماید.
در این مقاله سعی داریم شما را با مفهوم فایل بکاپ (نسخه پشتیبان) و نحوه ذخیره، نگهداری و بازیابی آن و در واقع با صفر تا صد بکاپ گیری در سپیدار آشنا کنیم.
بکاپ (نسخه پشتیبان) چیست؟
بکاپ برگرفته از واژه لاتین (Backup) به معنای نسخه پشتیبان و یا پشتیان است.بکاپ (پشتیبان) یک نسخه همانند از اطلاعات ثبت شده ما در نرم افزار سپیدار را ذخیره می کند. بکاپ را می توان در سیستم کامپیوتر کاربر، فلش، سرور، فضای ابری و … ذخیره نمود و در مواقع لزوم آن را استفاده نمود تا اطلاعات مورد نظر بازیابی گردد.
ویژگی های بکاپ گیری
- 1- محافظت از اطلاعات ثبت شده
- 2- بازیابی اطلاعات مورد نیاز در هر زمان
- 3-قابلیت مقایسه و تطابق اطلاعات گذشته (بکاپ های قبلی) با اطلاعات فعلی
نحوه تهیه فایل بکاپ در سپیدار
نرم افزار حسابداری سپیدار این امکان را فراهم کرده است که فایلهای بکاپ به دو روش دستی و اتوماتیک تهیه شوند. در این نوشتار هر دو روش بکاپ گیری در سپیدار (انواع روش های نسخه پشتیبان) آورده شده است.
برای تهیه فایل بکاپ (پشتیبان) دستی از منوی تنظیمات و از قسمت عملیات، “تهیه نسخه پشتیبان جدید” را انتخاب کنید.

در قسمت عنوان اطلاعات فایل بکاپ نمایش داده می شود. در قسمت نام سرور چنانچه “.” درج شده باشد به این معناست که سیستم حاضر سرور نرم افزار سپیدار است و اگر در مقابل نام سرور آی پی (IP) یا نام سیستم دیگری درج شده باشد، بدین معنیست که سیستم جاری کلاینت (ایستگاه کاری) است و سیستمی که آی پی آن در قسمت نام سرور درج شده است، سرور سپیدار است.
در بخش “مسیر فایل بر روی سرور” مسیر ذخیره شدن نسخه پشتیبان را روی درایوهای سیستم سرور مشخص می کنید.

مقابل “نام فایل”، عنوانی که نسخه پشتیبان (بکاپ) با آن نام ذخیره می شود درج می شود.
معمولا نام بکاپ ترکیبی از نام دیتا بیس، نسخه برنامه، ساعت و تاریخ بکاپ گیری است.
چنانچه بخواهید فایل بکاپ را در قالب فشرده تهیه کنید و برای آن رمز مشخص کنید، تیک “با اعمال کلمه عبور” را بزنید و در فیلد پایینی کلمه عبور مورد نظر خود را وارد کنید.

بکاپ ها معمولا باید در بازه های زمانی مشخص (مثلا هفتگی و ماهیانه و…) در فضایی به جز هارد کامپیوتر کاربر ذخیره شوند. بطور مثال بهتر از بکاپ ها روی یک فلش، لوح فشرده یا هارد دیسک جداگانه نگهداری شود تا در صورت بروز مشکل در سیستم سرور نظیر ویروسی شدن، حمله باج افزارها، پاک شدن یا آسیب دیدن هارد و … اطلاعات سالم در محل دیگری وجود داشته باشد.

بکاپ گیری اتوماتیک
- 1. تهیه نسخه پشتیبان بدون نیاز به عملیات توسط کاربر
2. تهیه بکاپ در بازه های زمانی مشخص
3. امکان استفاده از بکاپها در فواصل زمانی معین
4. در صورت فراموشی کاربر برای بکاپ گیری دستی، بکاپهای اتوماتیک به کمک اون خواهد آمد.
برای تهیه بکاپ خودکار ابتدا از منوی “تنظیمات” و از بخش عملیات “تنظیمات تهیه پشتیبان خودکار” را انتخاب کنید.

تیک “فعال سازی تهیه پشتیبان خودکار” را فعال کنید. نام سرور به صورت خودکار از تنظیم سرور بانک اطلاعاتی و قفل فراخوانی می شود. اگر سیستم سرور باشد در کادر مقابل نقطه “.” و اگر ایستگاه کاری باشد IP سرور را نمایش میدهد. در قسمت بعدی می توانید با انتخاب مسیر ذخیره شدن فایل پشتیبان روی سیستم سرور را مشخص کنید.

زمان بندی تهیه بکاپ ها
1- روزانه به این معنی که به ازای هر چند روز یکبار نسخه پشتیبان به صور خودکار تهیه گردد.
2- ساعتی به این معنی که در فواصل زمانی چند ساعته نسخه پشتیبان اتوماتیک تهیه شود.
چنانچه می خواهید فایل بکاپ در قالب فشرده (زیپ شده) تهیه شود تیک گزینه “با اعمال کلمه عبور” را بزنید و کلمه عبور مورد نظر را در مقابل آن وارد کنید.
در صورتی که می خواهید در صورت تعدد نسخه های بکاپ، فایل های قبلی حذف شود تعداد بکاپ های قدیمی تر که در سیستم ذخیره شود را تعیین کنید و فرم را ذخیره نمایید.
- نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که تنها در صورتی نسخه پشتیبان به صورت خودکار تهیه می گردد که سیستم سرور روشن و نرم افزار سپیدار اجرا باشد
نحوه بازیابی بکاپ در سپیدار
جهت بازیابی بکاپ از منوی “تنظیمات” و از قسمت فهرست، “نسخه های پشتیبان و بازیابی” را انتخاب کنید.

در فهرستی که باز می شود، لیست بکاپهای تهیه شده نمایش داده می شود. می توانید با کلیک روی ردیف بکاپ مورد نظر، و سپس کلیک بر گزینه بازیابی بکاپ انتخاب شده را بازیابی نمایید. همچنین با کلیک راست روی هر نسخه پشتیبان (بکاپ) می توانید آن را بازیابی نمایید.
پس از کلیک روی بکاپ مورد نظر پیغام زیر نمایش داده می شود.

با کلیک بر روی گزینه “بله”، نرم افزار بسته می شود. این بدان معنیست که بکاپ مورد نظر بازیابی شده است. با ورود مجدد به نرم افزار تمامی اطلاعات به زمان بکاپی که بازیابی نموده اید بر می گردد. در صورتی که نسخه پشتیبان مورد نظر شما در فهرست نمایش داده نشد، می توانید با کلیک بر روی گزینه بازیابی از فایل مسیر بکاپ خود را انتخاب کنید و روی تایید کلیک نمایید تا برنامه بسته شود. بدین صورت نسخه پشتیبان انتخاب شده بازیابی می شود.

در این مقاله با انواع روشهای بکاپ گیری سپیدار و روش های بازیابی آن آشنا شدیم. خوب است بدانید که قابلیت جدیدی در نرم افزار سپیدار تحت عنوان ذخیره سازی بکاپ در فضای دراپ باکس اضافه شده است. برای آشنایی با مراحل فعال سازی دراپ باکس و ذخیره کردن بکاپها در آن می توانید از لینک بکاپ گیری در فضای دراپ باکس در سپیدار استفاده نمایید.
در بحث این مقاله شرکت کنید!
درود بر شما ممنونم استاد
ممنون از حسن توجه شما
سپاس ازپاسخدهی.من رشته دانشگاهیم حسابداری نیست.چجوری میتونم حسابداری یادبگیرم.باتوجه به اینکه درشرکت خصوصی مشغول بکارم.اطلاعات خوب شما
سلام دوست عزیز
با دوستان ما در واحد آموزش آتی تراز می توانید ارتباط برقرار کنین تا راهنماییتون کنند.
شماره تماس واحد آموزش : 028333328812 – 09335101920
اینکارو کنیم ینی خودمون بکاب و برگردونیم یا با پشتیبانی تماس بگیریم اونا انجام بدن
خودمون برگردونیم مشکلی پیش نمیاد؟
با سلام
اگر تمام این مراحل رو دقیق رعایت کنید مشکلی برای بازیابی اطلاعات نخواهید داشت.
اما اگر میخواهید اطمینان بیشتری از انجام عملیات داشته باشید بهتر است با همکاری پشتیبانها بازیابی را انجام دهید.
سلام
من مثلا بکاپ تاریخ ۱۴۰۰.۵.۱۴ را گرفتم. و بعد خواستم بکاپ تاریخ ۱۴۰۰.۳.۴ را بازیابی کنم. آیا بعد از بازیابی نسخه ۱۴۰۰.۳.۴، دوباره میتوانم بکاپ ۱۴۰۰.۵.۱۴ را بازیابی کنم یا اینکه بکاپهای بعد از تاریخ ۱۴۰۰.۳.۴ پاک می شوند؟
با سلام
خیر. با بازیابی بکاپ هیچ یک از بکاپهای قبلی حذف نمی شوند.
باسلام
اگر سیستم ویروسی شده باشه بک آپ نرم افزار هم ویروسی میشه
خیلی نگرانم کسی اطلاعات داره بی زحمت جواب بده ممنون
سلام و درود
برای امنیت بیشتر اطلاعات میتوانید یک نسخه از بکاپ رو در یک هارد نگهداری کنید.
همچنین با استفاده از فضای دراپ باکس و یا ابرآمد نیز می توانید از سالم موندن بکاپتون اطمینان حاصل کنید.
سلام سوالی داشتم دوره مالی 1400 در سیسنتم است و می خواستم بازیابی دوره 1399 که در کامپیوتری دیگر انجام شده است رادر کامپیوتر دوره 1400 منتقل کنم چگونه این کار ر انجام بدهم
سلام و درود
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 9100442-021 تماس حاصل فرمایید.
در منوی تنظیمات من اصلا گزینه ذخیره وجود نداره باید چیکار کنم